Kuchnia to pomieszczenie, w którym szczególnie należy dbać o czystość. To tu przygotowujemy posiłki i spożywamy je, dotykami rękoma żywność oraz przynosimy zakupy z supermarketów. W pomieszczeniu tym panują wilgotne warunki, które sprzyjają rozmnażaniu się wirusów i bakterii. Jak należy dbać o wysoki poziom higieny w kuchni, aby zapobiegać potencjalnemu zarażeniu się niebezpiecznymi wirusami?
Dozowniki na mydło i płyn do naczyń
Jak powszechnie wiadomo, źródłem zarazków bardzo często są nasze dłonie. Odwiedzając sklepy, trzymając pieniądze czy prowadząc auto, są one cały czas narażone na kontakt z bakteriami i wirusami. Dlatego najlepszym nawykiem, jaki możemy w sobie wyrobić, jest częste mycie rąk. Dodatkowo osoby mające kontakt z żywnością powinny za każdym razem przed przystąpieniem do pracy umyć ręce mydłem antybakteryjnym – wskazane jest, aby to robiły między poszczególnymi etapami gotowania, na przykład po krojeniu surowego mięsa czy przed obieraniem warzyw. Aby ułatwić sobie ten proces, warto zadbać o odpowiednie akcesoria umieszczone wokół zlewu – takie jak dozownik na mydło do rąk. Badania pokazują, że mydła w kostce są mniej higieniczne oraz trudniej utrzymać je w czystości, dlatego zainwestowanie w wygodny dozownik na mydło jest doskonałym rozwiązaniem. Dobrze, jeżeli wykonany jest on z wysokiej jakości materiał, aby był łatwy w dezynfekcji oraz myciu – na przykład takim jak stal nierdzewna. Jeżeli ustawimy obok niego drugi dozownik na płyn do mycia naczyń, nasz zlewozmywak będzie prezentował się bardzo schludnie i czysto.
Higieniczne powierzchnie w kuchni
Dosyć kłopotliwą powierzchnią w kuchni są również blaty – mają one kontakt z żywnością, więc powinny być jednym z najbardziej higienicznych elementów w kuchni. Należy je przecierać ścierką wraz z odpowiednim detergentem każdego dnia. W tym celu warto wybierać preparaty, które są bezpieczne dla domowników, ale działają bakteriobójczo.
Praktyczne są szczególnie te w formie sprayów, które z łatwością można rozprowadzić po całej powierzchni blatu.